023
Bron

Het interieur op de tekening is van de woning van de brouwer van de bierbrouwerij "'t Scheepje", nog geheel in 17e-eeuwse staat, compleet met bedstede en meubilair. Ook voor de 17e eeuw was dit een spraakmakend mooi interieur. Je ziet dit aan de versieringen bij de openhaard, aan de wanden en de kroonluchter aan het plafond. Deze tekening dateert uit 1916, toen het interieur zich nog op de Houtmarkt in Haarlem bevond.

Dit 17e-eeuwse interieur is op dit moment nog steeds in haar oorspronkelijke staat te zien: het is opgenomen in de collectie van het Philadelphia Museum of Art in de Verenigde Staten. Op de foto's zie je de kamer zoals deze nu te zien is in Philadelphia.

De haard is versierd met tegels en beeldhouwwerk in zandsteen en eikenhout. Boven de tafel hangt een koperen kroonluchter. Achter in de hoek van de kamer staat een linnenpers: daarmee perste je het beddengoed glad, voordat je het in de linnenkast legde. Links naast de haard staat een stoof: die was bedoeld om je voeten te verwarmen. En rechts naast de haard hangt een koperen beddenpan die werd gebruikt om de bedstede voor te verwarmen.

Herkomst

Maker

Tekening door Paulus Nicolaas van Alff (1878-1962) | Aangekocht dankzij Edward W. Bok (museum)

Datering

1600 - 1923

Collectie

Beeld

Organisatie

Philadelphia Museum of Art

Nummer

KNA006002335 | 1928-66-1

Link

https://philamuseum.org/collections/permanent/42084.html

Trefwoorden

Interieur

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen