Een recept voor "smoddervisch" (zeelt) en "podding van griesmeel" uit een receptenboek samengesteld door familie Van Sypesteyn.
Herkomst
Maker |
Familie van Sypesteyn |
Datering |
1727 |
Collectie |
Archief |
Organisatie |
|
Nummer |
Toegang 1614, inv.nr. 724 |
Link |
https://hdl.handle.net/21.12102/3410D0FE04BD4830A180231D8BC6575F |
Gerelateerde thema's
Trefwoorden
Beschikbare tools
Overzicht van alle transcripties
Overzicht van bron(nen) op de kaart
Zeelt en griesmeel pudding
Smoddervisch
Men maakt een saus, bestaande uit fijn
gekorve uijen, die in een weinig water gaar
gekookt; dezelve gaar zijnde, giet men het
vocht daar af, en doet daar bij wat melk,
blom, zout, foelie, en veel boter, de quantiteit
van al dit na de hoeveelheid, en laat het alles
te samen kooken, dat het een heel gebonden saus
wordt; intusschen kookt men de visch, en
wanneer die gaar is, wordt die in een diepe
schotel gelegd, met tusschen beide gekookte
aardappelen; vervolgens wordt de bovengemelde
saus daar overgegoten.
NB. De snoek moet eerst geschrapt worden
de kop en vinnen daar af.
Podding van griesmeel
Een vierde, of 10 loot griesmeel, een halve fles
melk, ruim ¼ boter, ¼ suiker, het meel met de melk
gekookt tot het heel dik is, dan de boter en suiker
er door geroerd tot het heel wit is, 6 eijeren het
wit tot schuim geslagen, en er eerst bij gedaan
als ’t beslag in de vorm gaat, de schil van een
citroen er in geraspt.
Het moet 1 ½ uur koken.