Dit recept voor kalfskopsoep komt uit een handgeschreven boekje met recepten uit de 18e eeuw. Het zijn recepten van verschillende dames, die blijkbaar kookideeën met elkaar uitwisselden. Het woordgebruik is soms wat vreemd, de spelling en grammatica is iets anders en het handschrift is soms moeilijk te lezen. Maar verder zou je het receptenboekje zo weer kunnen gebruiken en een compleet 18e-eeuws menu kunnen samenstellen.
In het midden van de 18e eeuw steeg de prijs van graan. Graan was het belangrijkste volksvoedsel. Doordat er door ziektes minder vee beschikbaar was, stegen ook de prijzen van vlees en zuivelproducten. Aan het eind van de 18e eeuw steeg ook nog eens de prijs van vis. Daardoor konden veel mensen het gebruikelijke voedsel niet meer betalen. De aardappel groeide daarom rond 1750 uit tot het belangrijkste volksvoedsel. Naast brood en aardappelen at men ook peulvruchten, rapen, knollen en verschillende soorten kool. Vlees en vis werden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.
>> Bekijk de transcriptie van dit document onder 'Beschikbare tools'.