Een recept om ijs te maken. Dit recept uit de 18e eeuw komt uit een kook- en receptenboek van jonkvrouw Adriana Willemina van Vredenburch.>>
>> Bekijk de transcriptie van dit document onder 'Beschikbare tools'.
Maker |
A.W. van Vredenburch |
Datering |
1727 |
Collectie |
Archief |
Organisatie |
|
Nummer |
Toegangsnr. 1614, inventarisnr. 724 |
Link |
https://hdl.handle.net/21.12102/3410D0FE04BD4830A180231D8BC6575F |
Overzicht van alle transcripties
Overzicht van bron(nen) op de kaart
Om ijs te maken
Neemt het ijs en slaat het klein, neemt eenen
kleinen emmer, gooit eerst wat ……… kleine ijs
dat de bodem wel dik bedekt is, neemt dan
twee groote handen vol grof zout op dat ijs,
zet dan uwe ijsbos er boven op, vult dan uwen
emmer met het ijs rondom, doch wel er bij
strooijen rondom; de bos een moment ge-
staan hebbende, draait dan de ijsbos 25 of
50 maal in de rondte, doch zorgt dat de
bos en het ijs wel stijf in den emmer ineen
geprangt is, zoo zal het meteen beginnen
te vriezen; vriezend laat het staan en van tijd
tot tijd wel roeren, dat geene klonten er in
komen, als het dik is wel dooreen roeren
gelijk beslag, doch wel letten dat er geen
zout of ijs in valt.
Vlade voor het ijs
Neemt een pintje room, 5 à 6 doren van eijeren
in dezelve en mengt dat wel onder een wat
banille en suiker er in laat dat koken tot
het dik begint te worden roert het goed op
dat het niet schift kout zijnde doet men
het door eene zeef in de ijsbos.
Chocolaad ijs
Neemt een half pint room met wat suiker en
een stukje chocolaad met water, roert het fijn
op het vuur, doet de room en suiker erbij,
doch hetzelve moet niet te dik of te papachtig
zijn, dan laten bevriezen is heel goed.