Een recept om balsem te maken.
Maker |
Familie De Breuk |
Datering |
1770 - 1812 |
Collectie |
Archief |
Organisatie |
|
Nummer |
Toegang 2345, inv.nr.1 |
Link |
https://hdl.handle.net/21.12102/5BA386DEFB3D49209D1751FBA5297E76 |
Overzicht van alle transcripties
Overzicht van bron(nen) op de kaart
Om Balsem de Lucatelle te maaken
Neem 12 loot olijf olij
12 loot venetiaanse terpentijn
8 loot geele wasch
½ loot balsem van Perú
1 loot rood zandelhout
De wasch moet eerst aan kleyne stukjes gesneeden, en in
een nieuwe pan op ’t vuur gesmolten worden, in de olij: Dit
gesmolten zijnde di Balsem van Perú, en ..yndelijk het
sandelhorie, maag mag voor al niet kooken, ons roert
men het tot dat het terdeege koút is
Dit medicament is goet voor boze.. kwaalen & voor
iemand die zig inwendig bezeerd heeft, moet om de 3 uuren
gebruykt werden, telkens ien stukjes als een groot
noote muscaat inzonderheyd s’aromas, ten minsten
een uur na men gegeeten heeft, als men, na bed gaat
& ook s’ morgens nugteren, moet wel in agt genoomen
worden men het niet kort op t’ eeten doet, of kort na
het gebruyk niet eet anders doet het geen behoorlyke
werking
De geen die dit ancdiament gebruykt moet zig wel
Myden van wat gerookt is ook van veel zout zuur
& van specerijen, mitsgaders veel wijn of sterke dranken
Tis ook goed voor varsche wonden