023
Bron

Op dit schilderij staat het volksfeest van 4 juli 1825 op de Grote Markt in Haarlem afgebeeld. Het feest werd gehouden vanwege de opening van de (Tweede Nationale) Nijverheidstentoonstelling.

De Nijverheidstentoonstelling moest de welvaart bevorderen. Fabrieken werden aangespoord om hun producten naar een plaatselijke tentoonstellingscommissie te sturen. Uit alle inzendingen koos de commissie welke voorwerpen geschikt waren voor de tentoonstelling. Onder andere brandspuiten, modellen van schepen, katoenen producten, hoedenmakerijen, kunstbloemen, rijtuigen, meubels en ijzeren kachels waren uiteindelijk te zien op de tentoonstelling. Aan de beste inzendingen werden op 10 augustus medailles uitgedeeld in de Grote Kerk. Zo won de Haarlemmer J.W. de Vos een bronzen medaille in de categorie 'zijde' en kreeg firma Kops een zilveren medaille voor haar garens.

Het stadsbestuur nam bijzondere maatregelen om verkeerstremmingen te voorkomen. Het werd bijvoorbeeld verboden om de stad vanuit het zuiden binnen te rijden zolang de openingsoptocht in gang was. Ook werd een jaar eerder de Grote Houtpoort afgebroken met het oog op de tentoonstellingsdrukte.

Herkomst

Maker

Wybrand Hendriks

Datering

04-07-1825

Collectie

Oude Kunst

Organisatie

Frans Hals Museum

Nummer

os I-149

Link

http://www.franshalsmuseum.nl/nl

Gerelateerde thema's

Dagelijks leven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen