023
Bron

Graaf Willem I verzamelde in 1217 een leger ridders om naar Israël te gaan. Hij wilde samen met anderen het Heilige Land, waar Jezus is geboren, bevrijden van de Arabieren. Een zogenaamde kruistocht. Omdat een aanval op Jeruzalem gevaarlijk was, besloten ze de Egyptische havenstad Damiate te belegeren. Als ze die stad eenmaal zouden veroveren, kon dat worden geruild tegen Jeruzalem.

Volgens de Haarlemse legende speelden de Haarlemmers een belangrijke rol bij de verovering van Damiate in 1219. De haven van Damiate werd beschermd door een tussen twee torens gespannen ketting. Volgens de legende varen de Haarlemmers deze ketting stuk. Daarna kan de stad worden veroverd.

De gebeurtenis werd eeuwen later gebruikt om een stadswapen van Haarlem te ontwerpen. Daarbij staat het zwaard centraal, teken van een dapper gevecht, met daarboven het kruisvaarderskruis. Dit kruisvaarderskruis mocht alleen gebruikt worden als men aan een kruistocht had deelgenomen.

De klokjes die iedere avond, ook nu nog, van negen uur tot half tien klingelen vanuit de toren van de Grote- of Sint Bavokerk worden de 'Damiaatjes’ genoemd. De herkomst daarvan is onduidelijk. Volgens de legende zijn de klokjes als buit uit Damiate meegenomen. Dat is wel heel onwaarschijnlijk: Damiate ligt in Egypte, een islamitisch land: moskeeën hebben geen luidklokken.

Deze kopergravure uit 1688, gemaakt door Romeyn de Hooghe, toont de verovering van Damiate.

Herkomst

Maker

Romeyn de Hooghe (1645-1708)

Datering

1217 - 1221

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_53000026

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/E621C3F0FB8E11DF9E4D523BC2E286E2

Gerelateerde thema's

Canon van Haarlem

Trefwoorden

Kruistochten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen