023
Bron

Op deze tekening zie je het stadhuis van Haarlem op de Grote Markt. Op deze plaats stond eerst het jachtslot voor de Graven van Holland, gebouwd in 1250. Graaf Floris V gebruikte dit jachtslot als woonhuis wanneer hij naar Haarlem kwam om belastinggeld te innen. Tijdens een grote stadsbrand in 1351 brandde het slot bijna helemaal af.

Na de herbouw werd het gebouw in gebruik genomen als stadhuis. Uit die periode dateert het gebouw zoals dat er nu nog steeds staat. In dezelfde tijd werd de Vierschaar gebouwd voor het gerechtelijk bestuur, herkenbaar aan de vier zuilen aan de rechtervoorzijde van het gebouw. Vóór de Vierschaar stond het schavot waar misdadigers werden gestraft. In de afgelopen eeuwen is het stadhuis een aantal keer verbouwd.

Veel belangrijke gebouwen in de stad, zoals het Stadhuis, de Vleeshal en de Waag zijn ontworpen door Lieven de Key. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse bouwmeesters van de Hollandse Renaissance. Oorspronkelijk kwam hij uit Gent. De Key was een van de vele emigranten uit de Zuidelijke Nederlanden toen in 1584 de Hertog van Parma dit gebied heroverde voor het katholieke Spanje.

De prent is is gemaakt door Cornelis van Noorde in 1770. Je ziet een 'sleper', een soort koets zonder wielen. Zoals op veel prenten uit die tijd zie je ook spelende kinderen en spelende honden.

Herkomst

Maker

Cornelis van Noorde (1765)

Datering

1250

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_53000489 M

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/E698563CFB8E11DF9E4D523BC2E286E2

Trefwoorden

Feodaliteit

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen