023
Bron

In de zeventiende eeuw werd Haarlem bestuurd door een vroedschap en vier burgemeesteren.

De vroedschap of raad was het centrale college. Daarin zaten rijke en belangrijke mensen uit de stad. Je mocht pas lid worden van de vroedschap als je minimaal 25 jaar oud was, poorter van Haarlem was (of minimaal 10 jaar in Haarlem woonde) en lid was van de hervormde kerk.

In de vroedschap werden de belangrijkste beslissingen genomen en veel hoge baantjes in de stad werden gegeven aan mensen uit de vroedschap. De vroedschap benoemde ook de burgemeesteren, de schout en de schepenen, die samen de magistraat werden genoemd. Officieel moest dat gebeuren door de stadhouder (de stad stuurde dan een lijstje met namen naar de stadhouder, die een keuze moest maken), maar in de stadhouderloze tijdperken mocht de stad het zelf doen.

Op deze prent zie je de namen en wapens van de leden van de Haarlemse vroedschap vanaf 1618. De prent is gebaseerd op een tekening uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Je ziet regelmatig hetzelfde familiewapen terugkomen: vooral in de achttiende eeuw werd het bestuur van Haarlem steeds meer beheerst door een kleine groep rijke families.

Herkomst

Maker

Cornelis van Jagen

Datering

1780

Collectie

Provinciale Atlas

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_480_051042

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/83173EBB23AABC2C0CC98BC4F5562A2F

Trefwoorden

Politiek

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen