023
Bron

Karel van Mander werd geboren in Meulebeke (Vlaanderen) in 1548. Vanaf 1583 woonde hij twintig jaar in Haarlem.  Samen met Cornelis van Haarlem en Hendrick Goltzius schijnt Van Mander een kleine studieclub (Haarlemse Academie) te hebben opgericht waar zij naakte modellen schilderden. Dit was in die tijd verboden.

Zijn laatste jaren leefde Van Mander in Heemskerk, in Stevenbergen en in Amsterdam. Daar overleed hij op 58-jarige leeftijd. Zijn laatste woorden zouden zijn geweest: 'Als de doot komt daer en is geen anderen raet, dan stille legghen en sterven.'

Karel van Mander heeft ook boeken geschreven. Het belangrijkste is Het Schilder-Boeck uit 1604. Dit boek is bedoeld als handleiding voor schilders die verhalen uit de klassieke mythologie willen afbeelden. Het bevat informatie over renaissancistische schildertechnieken die Van Mander had geleerd in Italië en uitleg bij sommige mythologische verhalen. Dus ook schilders die de verhalen niet kenden konden door dit boek de voorstellingen goed weer te geven.

Karel van Mander schilderde in de stijl van het maniërisme en de Renaissanse.

Herkomst

Maker

Abraham Kooge (Cooge)

Datering

1600 - 1690

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_53013947

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/1A25B84D01807BDC43A271EE26501CDD

Gerelateerde thema's

Inwoners van Haarlem

Trefwoorden

Schilderkunst

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen