023
Bron

De St. Jorisdoelen was één van de twee schutterijen van Haarlem. In 1639 heeft Frans Hals de officieren en onderofficieren van deze schutterij geschilderd - iets wat hij al eerder voor deze en ook voor de andere Haarlemse schutterij had gedaan.

Dit schilderij laat zien hoe de belangrijke functies in de stad rouleerden onder een paar rijke vooraanstaande families. Zo was Johan Claesz Loo (de tweede van links op de voorgrond) kolonel van de schutterij. Daarnaast was hij niet alleen eigenaar van brouwerij De Drie Leliën, maar ook raad, schepen en burgemeester van Haarlem. Eerder was hij ook al eens kolonel geweest van de Cluveniers, de andere Haarlemse schutterij.

Sergeant Nicolaes Jansz Loo (op de achterste rij, de vijfde van links) was een zoon van de kolonel. Hij had ook een brouwerij: 't Hoeffijser. Een schoonzoon van de kolonel, Florens van der Hoef, was kapitein. Hij was raad, schepen en burgemeester en had diverse functies in de schutterijen. Kapitein Nicolaes Grauwert was een zwager van de kolonel. Ook hij was raad en schepen.

De tweede figuur van links in de bovenste rij is volgens de overlevering Frans Hals zelf. Hals was weliswaar sinds 1612 schutter, maar gewone schutters stonden nooit op schuttersstukken. Het zou dus een bijzonder privilege zijn, als dit portret inderdaad het portret van Frans Hals is. Misschien mocht hij zichzelf temidden van de officieren en onderofficieren een plaats geven omdat hij al vijf grote groepsportretten van de schutterij had gemaakt.

Herkomst

Maker

Frans Hals

Datering

1639

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_5400463316

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/e024ae22-fb8e-11df-9e4d-523bc2e286e2

Verdieping

Gerelateerde thema's

Inwoners van Haarlem

Trefwoorden

Burgerschap

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen