023
Bron

Op dit schilderij van Jan de Bray staan de drukker Abraham Casteleyn en zijn vrouw Margarieta van Bancken afgebeeld. Het schilderij is in 1663 geschilderd door de Haarlemse schilder Jan de Bray: zijn handtekening en de datum zette hij op het kastje links. Casteleyn en zijn vrouw waren in 1663 pas twee jaar getrouwd. De manier waarop ze elkaars handen vasthouden duidt op echtelijke trouw. Ook de wijnrank naast Margarieta symboliseert de wederzijdse toewijding van man en vrouw.

De linkerkant van het schilderij lijkt zich binnenshuis af te spelen, terwijl de rechterkant zich afspeelt op een terras bij een tuin. Casteleyn is ontspannen uitgebeeld. Hij heeft zijn hoge hoed op een stapel boeken gezet en draagt een simpel keppeltje voor binnenshuis. Casteleyn en zijn vrouw waren lid van de doopsgezinde gemeente, een kerkelijke groep die een sobere leefwijze voorstond. Dat is te zien in de kleding die ze dragen: eenvoudig, zonder enige opsmuk.

Op de achtergrond zijn boeken, een globe (wereldbol) en een borstbeeld van Laurens Janszoon Coster afgebeeld (volgens de Haarlemse legende heeft Coster de boekdrukkunst uitgevonden). Al deze voorwerpen verwijzen naar Casteleyns beroep. Casteleyn was stadsdrukker van Haarlem en oprichter van de 'Weeckelijke Courante van Europa', de voorloper van de 'Opregte Haarlemsche Courant'. Toen Abraham in 1681 overleed, nam Margarieta het bedrijf met succes van haar man over.


Herkomst

Maker

Jan de Bray

Datering

1663

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_5400463241

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/E0147FDEFB8E11DF9E4D523BC2E286E2

Gerelateerde thema's

Inwoners van Haarlem

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen