023
Bron

De islam is, na het christendom, de grootste religie in Nederland. Vanaf de vroege jaren zestig groeide de Turkse gemeenschap in Haarlem snel. De meeste Turken die in de jaren zestig naar Nederland kwamen, waren zogenaamde 'gastarbeiders'. In Haarlem en omgeving vonden ze werk bij onder meer de Hoogovens, bij Kousenfabriek Hin, bij Drukkerij Enschedé en bij Droste Cacaofabriek. Een groot deel van de Turken in Haarlem kwam uit het district Emirdag, provincie Afyon. 

In 1979 kocht de Stichting Turks Islamitisch Centrum een pand aan de Koningsteinstraat. Tot 2008 deed dit gebouw dienst als Turkse Moskee (Selimiye Camii). Uit de koopakte blijkt dat het initiatief tot stichting van een moskee van onderaf kwam. Alle bestuursleden staan daarin met naam vermeld en allen gaven als beroep 'arbeider' op.

De moskee is in de eerste plaats een gebedsruimte. Voor het wekelijkse vrijdagmiddaggebed en religieuze feesten zoals het suikerfeest en offerfeest komen veel Haarlemse Turken samen in de moskee. Aan de moskee is ook een imam verbonden (midden op de eerste foto). De imam helpt mensen met vragen over het geloof of leven.

Daarnaast is de moskee een ontmoetingsruimte: het heeft een school en bibliotheek. In de ontmoetingsruimte wordt koffie gedronken, gepraat en in het weekend naar de voetbalwedstrijden op de Turkse televisie gekeken. Het moskeebestuur verzorgt voorlichtingsbijeenkomsten over bijvoorbeeld bejaardenvoorzieningen en de WAO. In de schoolruimte wordt onder andere les gegeven in het lezen en begrijpen van de koran.

Herkomst

Maker

Nils van Houts, Frank van der Wijden, Gerald van Daalen

Datering

1993, 1987, 1991

Collectie

Fotopersbureau de Boer

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_1478_4179 , NL-HlmNHA_1100_23354 en NL-HlmNHA_1478_4178

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/8E6B09ADE22BEE57468F45045C38F703

Verdieping

Gerelateerde thema's

Migranten Stadsgezichten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen