023
Bron

Het pleintje op deze foto heet de 'Donkere Begijnhof'. Op een bordje naast de groene deur in het midden van de foto staat 'Italiaans Centrum'. Sinds 1961 heette dit gebouw Casa Nostra (Ons Huis). Casa Nostra was bedoeld als ontmoetingsruimte voor de eerste groep naoorlogse gastarbeiders in Haarlem. Dat waren Italianen die werkten bij bedrijven als Droste Cacaofabriek, Kousenfabriek Hin en Koninklijke Hoogovens.

In het Casa konden ze zich ontspannen door samen te kaarten of biljarten. Ze vonden er Italiaanse kranten en boeken en konden tegen een kleine vergoeding Italiaanse maaltijden eten. Er werd hulp geboden bij formaliteiten zoals bij het invullen van formulieren.

Het Casa Nostra werd in het leven geroepen door de Haarlemse katholieke Stichting Peregrinus. De meeste Italianen waren namelijk katholiek en in het verzuilde Nederland van 1961 lag het nog voor de hand dat katholieken allerlei maatschappelijke activiteiten voor zichzelf organiseerden. In de beginjaren werd Casa Nostra gefinancierd door het bedrijfsleven. In 1963 betaalden die bedrijven 220 gulden per Italiaan die ze in dienst hadden.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1996

Collectie

Kennemerland

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_Hrlm_09608

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/646dcc2e-8eea-4e75-99a9-06ac44cae453

Verdieping

Gerelateerde thema's

Migranten

Trefwoorden

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen