023
Bron

Hier zie je het stadhuis van Haarlem op de Grote Markt. Op deze plaats stond eerst het jachtslot voor de Graven van Holland, gebouwd in 1250. Graaf Floris V gebruikte dit jachtslot als woonhuis wanneer hij naar Haarlem kwam om belastinggeld te innen. Zijn vader Willem II koos Den Haag als vaste woonplaats, waarna hij het slot aan de stad schonk. Tijdens een grote stadsbrand in 1351 brandde het slot bijna helemaal af.

Na de herbouw werd het gebouw in gebruik genomen als stadhuis. Uit die periode dateert het gebouw zoals dat er nu nog steeds staat. In dezelfde tijd werd de Vierschaar gebouwd voor het gerechtelijk bestuur, herkenbaar aan de vier zuilen aan de rechtervoorzijde van het gebouw. Vóór de Vierschaar stond het schavot waar misdadigers werden gestraft. In de afgelopen eeuwen is het stadhuis een aantal keer verbouwd.

Veel belangrijke gebouwen in de stad, zoals het Stadhuis, de Vleeshal en de Waag zijn ontworpen door Lieven de Key. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse bouwmeesters van de Hollandse Renaissance. Oorspronkelijk kwam hij uit Gent. Lieven de Key was een van de vele emigranten uit de Zuidelijke Nederlanden toen in 1584 de Hertog van Parma dit gebied heroverde voor het Katholieke Spanje.

Herkomst

Maker

Gerrit Adriaensz Berckheyde

Datering

1671

Collectie

Oude kunst

Organisatie

Frans Hals Museum

Nummer

os I-10

Link

http://www.franshalsmuseum.nl/nl/

Gerelateerde thema's

Stadsgezichten

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen