023
Bron

Met deze 'pronkkaart' van Romeyn de Hooghe wilde het stadsbestuur in de 17e eeuw graag laten zien hoe goed het met de stad ging. Er was zojuist, in 1688, veel ruimte vrij gemaakt voor de verwachte nieuwe inwoners van de stad, links op de kaart te zien: een groot leeg en in kavels verdeeld gebied. Het komt overeen met het huidige gebied tussen de Nieuwe Gracht en het station. De groei van de stad viel echter tegen. Tot in de 19e eeuw blijft het gedeeltelijk onbebouwd en armoedig.     

Op de kaart zijn aan de zijkanten allerlei tekeningen te zien die verwijzen naar de geschiedenis, nijverheid en industrie van de stad Haarlem. Links naast de kaart zes afbeeldingen van: de Grote- of Sint Bavokerk, de Waag, de Janskerk, de Nieuwe Kerk, het Prinsenhof en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Rechts staan het Stadhuis, de Vleeshal, het Herenlogement of Poveniershuis, de Kloveniersdoelen, de Bakenesserkerk en de verovering van Damiate.|

Boven aan de kaart staat het wapen van Haarlem afgebeeld en de wapens en namen van de burgemeesters, penningmeester en secretaris van de stad. Daarnaast staan twee putti (mollige kinderfiguurtjes) die Justitia (rechtvaardigheid) en Prudentia (voorzichtigheid) voorstellen. Onder op de kaart staat een stadsgezicht vanuit het noordwesten afgebeeld met links de Zijlweg en rechts de Brouwersvaart en aan de zijkanten Mercurius (god van de handel) en Diana (godin van de jacht).

Tip: klik op de link onder herkomst voor een scherpere kaart.

 

Herkomst

Maker

Romeyn de Hooghe (1645-1708)

Datering

1689

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_51001152

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/3ED36A62FB8F11DF9E4D523BC2E286E2

Gerelateerde thema's

Canon van Haarlem

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen