023
Bron

Tegenwoordig kun je als vrouw gewoon soldaat worden in het leger. Maar vroeger kon dat niet. Toch waren er tot in de 19e eeuw wel veel vrouwen (en kinderen!) in legers te vinden. Deze vrouwen waren getrouwd met een soldaat en werkten vaak als marketentster. Dat betekende dat zij eten en drinken aan de soldaten verkochten. Daarnaast repareerden en wasten ze kleding en verzorgden ze soms de gewonden. De legers konden niet zonder deze vrouwen, want lange tijd was de levering van voedsel niet goed geregeld door de legerleiding. 

Gevaar

Deze vrouwen waren dan geen soldaten, maar toch was hun bestaan zwaar. Zo moesten ze net als de mannen wekenlang door weer en wind lopen en in de buitenlucht slapen. Ook konden ze gewond raken of gevangen worden genomen door de vijand. Sommige vrouwen gingen zelfs naar het slagveld om gewonden in veiligheid te brengen of te vechten. Een paar vrouwen kregen daar een medaille voor. 

Op deze prent zie je links de tenten van de marketentsters. Zij staan bij het hoofdkwartier van de Spanjaarden tijdens het beleg van Haarlem. Als je goed kijkt, zie je een paar vrouwen de was doen. 

Herkomst

Maker

H. Spilman, T. Thomasz.

Datering

1572

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Toegang 1100, inv.nr. 47326

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/DFE39E6EFB8E11DF9E4D523BC2E286E2

Verdieping

Gerelateerde thema's

Het beleg Beroepen van toen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen