023
Bron

Poffertjes behoorden tot de meest geliefde kermislekkernijen. Op de Amsterdamse kermis van 1875 werden gemiddeld per dag maar liefst zevenhonderd bordjes poffertjes per kraam verkocht. Dat zijn 16.800 poffertjes!

De varianten kunnen grofweg ingedeeld worden in een armeluisversie en een versie voor de rijkelui. In het eerste geval werd het beslag gemaakt van boekweitmeel, (lauw) water en gist. In het tweede geval was het een mix van boekweitemeel en patentbloem, (lauwe) melk, gist en twee tot vier eieren per halve kilogram meel. Twee dingen mochten echter nooit ontbreken: een klont (échte) boter en poedersuiker.

Het was niet moeilijk om aan drank te komen tijdens de kermis. In Amsterdam verkochten poffertjeskramen bijvoorbeeld punch, maar vooral bier vloeit rijkelijk in de tenten. In 1892 staan er naast de normale herbergen zeven biertenten op de Haarlemse kermis. Het is dan ook niet verrassend dat dronkenschap en ordeverstoring een terugkerend probleem is.

Herkomst

Maker

Jan Braet von Ueberfeldt (1807-1894) | Onbekend

Datering

1846 - 1946

Collectie

Provinciale Atlas | Kennemer Atlas

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_480_1233 | NL-HlmNHA_5400467178

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/655082ec-fb8f-11df-9e4d-523bc2e286e2

Gerelateerde thema's

Volksvermaak

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen