023
Bron

Aan het eind van de 19e eeuw werd een uitvinding gedaan die nog altijd centraal staat in onze levens: de film. Deze uitvinding komt voort uit een lange voorgeschiedenis van andere uitvindingen die proberen om bewegend beeld vast te leggen of te tonen en is er één met hoge amusementswaarde.

De lijst met uitvindingen die verhalen vertellen aan de hand van bewegende beelden strekt al terug tot de toverlantaarn van Christiaan Huygens (1659). Vooral in de 19e eeuw groeit de lijst met apparaten snel. Door de ontwikkelingen op het gebied van fotografie kunnen steeds meer plaatjes achter elkaar worden opgenomen en worden afgespeeld. Deze bewegende beelden zijn bij uitstek geschikt voor de kermissen, waar mensen zich kunnen vergapen aan de techniek en de inhoud.

Deze bewegende beelden van Figee zijn gemaakt rond 1920. De groei van het bedrijf Figee zorgde voor uitbreiden van de werkplaatsen, tekenkamers en kantoren aan de Leidsevaart. De uitbreiding ging ten koste van de bereikbaarheid. De eerste werkplaats van de nieuwe fabriek aan de Noorder Buiten Spaarne werd op 15 januari 1914 in gebruik genomen. De bouw van de rest van het fabriekscomplex volgde. De gebouwen aan de Leidsevaart bleven nog tot 1927 een functie vervullen.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

ca. 1920

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Link

https://www.youtube.com/watch?v=RSeB3WzXruI

Gerelateerde thema's

Volksvermaak

Trefwoorden

Vrije tijd

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen