023
Bron

Tijdens de kermis trokken mensen uit de omgeving naar de stad. Voor kermisexploitanten is het de uitgelezen kans om producten, voorstellingen en bezienswaardigheden aan de vele bezoekers te verkopen. Met behulp van affiches, strooibiljetten en souvenirs in allerlei vormen en maten maakten de kermisexploitanten reclame voor hun waar.

 

Vandaag de dag zijn we gewend om aangesproken te worden door een pakkende foto of illustratie. In de 19e eeuw was dit anders. Hoewel sommige strooibiljetten en affiches al een afbeelding hebben, bestaan de meesten nog grotendeels uit tekst. Men had verschillende tactieken om toch de interesse van de lezer te wekken:


1. Een dikgedrukte titel. Een 19e-eeuws affiche leest een beetje als een boek: de titel of het onderwerp is altijd dikgedrukt en staat bovenaan.

2. Opscheppen over hoe uniek het is. Omdat men zich niet wil laten belazeren, en omdat ze maar één kans krijgen om zoiets te zien, benadrukken bijna alle kermisexploitanten dat dit echt nergens anders te zien is. 

3. Het uitreiken van prijzen. Er werden regelmatig geldprijzen beloofd aan diegenen die het bestaan van een soortgelijk of een beter product of persoon kan aanwijzen.

4. Veel verschillende lettertypen. Bij gebrek aan afbeeldingen is het gebruik van vele verschillende lettertypen een snelle en goedkope manier om de aandacht erbij te houden op de informatiedichte biljetten en affiches.


5. Verklappen wat er te zien is. Op affiches staat vaak al precies aangegeven wat je gaat zien, maar het is aan de lezer om te bepalen of hij of zij de omschrijvingen interessant genoeg vindt om een bezoekje te wagen.


6. Een afbeelding. Ondanks veelvuldig gebruik van tekst komen kleine biljetten met plaatjes ook wel voor. Dankzij de ontwikkeling van de steendrukpers worden afbeeldingen tegen het einde van de 19e eeuw steeds goedkoper en op steeds grotere schaal gemaakt.

Herkomst

Maker

Joh. Enschede

Datering

1850 - 1910

Collectie

Enschede

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Inv.: 2484, inv. 1588


Gerelateerde thema's

Volksvermaak

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen