023
Bron

Tegenwoordig worden we gebombardeerd met beeld. Overal waar we kijken zien we foto’s, films, affiches, plaatjes en illustraties. We hebben de hele wereld in onze telefoon en we kunnen zelfs via Google Earth de meest onbereikbare plekken bezoeken.

 

In de 19e eeuw is dit heel anders. Als men al iets weet van het nieuws van buiten de regio, halen ze de informatie uit de verslagen in de krant (zonder afbeeldingen). Zij zijn aan hun verbeelding overgeleverd als het gaat om de nieuwste ontdekkingen van werelden en uitvindingen. Zeker in de tweede helft van de 19e eeuw zorgen de ‘ontdekking’ van nieuwe gebieden en volkeren, het opkomende nationalisme, historisch bewustzijn en de bredere verspreiding van kranten, en dus nieuws, voor een groeiende nieuwsgierigheid onder de bevolking.

 

Kermisexploitanten spelen handig in op deze nieuwsgierigheid naar de wijde wereld. Elk jaar staan er op de kermis diverse panorama’s, cosmorama’s en diorama’s met plaatjes (en in het geval van diorama’s ook miniaturen) zowel getekend als foto’s, van plaatsen van over de hele wereld en van historische en hedendaagse gebeurtenissen. Hier kan het publiek tegen betaling met eigen ogen zien hoe de wereld buiten de stad of het dorp er uit zag, en krijgen ze vaak nog verhalen bij de plaatjes van de uitbaters.

Herkomst

Maker

Gaspard Philippe Charles van Breugel

Datering

1830 - 1865

Collectie

Bibliotheek

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

44-002869 K

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/4D0FEC6BE6B64C2B82BF253249F38A6F

Gerelateerde thema's

Volksvermaak

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen