023
Bron

Op deze film zie je onder meer Duitse troepen op de Wagenweg en hoe ramen worden geblindeerd (verduisterd). Ook worden er oefeningen gehouden met gasmaskers. De brandstof- en voedselschaarste wordt ook duidelijk: bij het station rijden auto's op gastanks en er komen bonkaarten voor voedsel voorbij.

De film eindigt met de bevrijding van Haarlem en de bevrijdingsfeesten. Canadese troepen rijden door de stad, waarbij juichende mensen langs de kant van de weg staan. Aan de gevels wapperen vlaggen. Mensen zwaaien vanuit het raam en werpen confetti naar de bevrijders.

De film is gemaakt door Ad Spoor. Hij had tijdens de Tweede Wereldoorlog een sigarenzaak aan de Wagenweg 98. Met de film wilde Spoor laten zien hoe hij de oorlog heeft beleefd. De opnames zijn tijdens de oorlog gemaakt. Dit was soms gevaarlijk, want het was verboden om bijvoorbeeld Duitse militairen te filmen. Toen de oorlog voorbij was heeft Spoor de film gemonteerd en er één verhaal van gemaakt. Spoor is zelf ook te zien in de film, namelijk als hij de luiken van zijn zaak sluit.

Herkomst

Maker

Spoor's Studio / Ad Spoor (1903-1975)

Datering

1940 - 1945

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Link

https://www.youtube.com/watch?v=RT9PYVmlITU

Video

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen