023
Bron

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was op het Haarlemse gemeentehuis de ‘Stadhuisgroep’ actief. Dit was een verzetsgroep die onder andere illegaal voedselbonnen en valse persoonsbewijzen verspreidde onder onderduikers. Ook Jetty Velu raakte betrokken. Jetty had op dat moment verkering met Ben Kiphardt, een van de bezorgers van de bonnen.

Op 27 maart 1944 werden leden van de Stadhuisgroep gearresteerd door de Haarlemse Sicherheitsdienst (staatsinlichtingendienst van nazi-Duitsland) onder leiding van Fake Krist. Ook Jetty werd gearresteerd en werd naar de gevangenis in Amsterdam gebracht (Euterpestraat). Ze was toen 25 jaar. Vanuit deze gevangenis verstuurde ze stiekem berichten aan haar familie en aan Ben. Deze berichten schreef ze op linnen lapjes, welke ze verstopte in haar was. Omdat haar familie Jetty's was mocht verzorgen, lukte het Jetty om met hen en met Ben in contact te blijven.  

Eind mei 1944 werd Jetty overgebracht naar concentratiekamp Vught. Daarna kwam zij terecht in kamp Ravensbrück (ten noorden van Berlijn) en vrouwenkamp Reichenbach in Polen. In januari 1945 werd Jetty teruggestuurd naar Haarlem. Na de oorlog werd Jetty verpleegd in twee herstellingsoorden voor oud-illegale werkers en verzetsdeelnemers.

>> Zie de transcriptie van de lapjes onder 'Beschikbare tools'. 

Herkomst

Maker

Jetty Velu

Datering

16-04-1944

Collectie

Archief

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Toegang 199, inv. 157

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/7953AC8D95DF44E7A1E64E36AEA2B1A4

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen