023
Bron

Op de Westergracht ligt de dode Fake Krist die door een aanslag van het verzet om het leven werd gebracht. 

Fake Krist werkte sinds 1932 bij de Haarlemse politie. Hij was lid van de NSB en was tijdens de oorlog een van de meest fanatieke medewerkers van de Duitse Sicherheitsdienst (staatsinlichtingendienst van nazi-Duitsland). Hij heeft veel succes met het opsporen van joden, onderduikers en verzetslieden. In 1944 arresteerde hij in één nacht, met hulp van zijn medewerkers, zelfs 26 mensen.

Vanaf het voorjaar van 1944 luisterde het Haarlemse verzet zijn telefoontoestel op het politiebureau af. Het werd duidelijk dat hij inmiddels de namen kende van veel onderduikers en verzetslieden die hij nog wil gaan arresteren. In september 1944 besloot de leiding van het verzet in Haarlem en omgeving dat deze gevaarlijke verrader vermoord moest worden.

Drie pogingen mislukten. Op 25 oktober 1944 slaagde het Haarlems verzet. Op de Westergracht werd Krist om half negen 's ochtends neergeschoten door Gommert Krijger. Het is de bekendste aanslag van het Haarlems verzet. Gommert weet nog net te ontkomen, voordat de Duitsers de omgeving afzetten.

Bij toeval zijn ook Hannie Schaft en Truus Oversteegen op de Westergracht aanwezig om een aanslag op Krist te plegen, maar Gommert Krijger is hen voor. Schaft en Oversteegen kunnen net op tijd vluchten.

De Duitsers namen wraak voor de aanslag op Fake Krist. Tien mannen werden vanuit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam naar Haarlem gebracht. Bij het plantsoen achter de Kathedrale basiliek Sint Bavo werden zij in het openbaar doodgeschoten. Ook werd op de Westergracht brand gesticht in een blok van vier huizen.

Herkomst

Maker

Anoniem

Datering

1944

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_25905

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/140D7347337C4DF390AE97E894575A95

Verdieping

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Trefwoorden

Verzet

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen