023
Bron

Na de Duitse capitulatie op 5 mei bleef de Duitse militaire hiërarchie onaangetast in het westen van Nederland. Duitse officieren bleven nog enkele maanden de baas over hun eenheden. Omdat de opperbevelhebber van het geallieerde leger, de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower, niet wist hoe hij de miljoenen vijandelijke soldaten moest voeden en kleden, werd afgesproken dat de Duitsers hun eigen voeding, kleding en onderdak moesten regelen. Ook mochten de Duitsers zichzelf ontwapenen en het transport naar verzamelkampen zelf regelen.

De Duitse aftocht uit het westen van Nederland begon rond 25 mei en kreeg de codenaam 'Eclipse'. De hele operatie duurde drie weken. De Canadezen controleerden of er zich geen nazi's en oorlogmisdadigers bevonden in soldatenmassa. De Duitsers vertrokken in trage stromen vanuit vijf grote verzamelkampen naar een verzamelgebied in de Britse bezettingszone. Een deel van het verslagen leger, waaronder de zieken en gewonden, ging per schip vanuit Den Helder, de rest trok te voet via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland. De aftocht verliep langzaam: er werd per dag rond de twintig kilometer afgelegd. 

Half juni 1945 had het overgrote deel van Duitse militairen Nederland verlaten. Enkele duizenden Duitse militairen bleven achter om wegversperringen op te ruimen en explosieven onschadelijk te maken.

Herkomst

Datering

1945

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_Hrlm_23890

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/29838fa2-615c-4429-a54d-cde7a6d9cf66

Gerelateerde thema's

Bevrijding Canon van Velsen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen