023
Bron

Slechts de helft van de 1.400 Haarlemse joden overleefde de oorlog. Het duurde een lange tijd voordat joden uit concentratiekampen terug konden keren naar Nederland. Eenmaal aangekomen kwamen joden opnieuw voor obstakels te staan: hun huizen, bedrijven en spullen waren in beslag genomen door de overheid of medeburgers. In een groot aantal gevallen kregen zij hun eigendommen niet of pas na een lange tijd terug.

Daarnaast voelden sommige teruggekeerde joden, die allemaal familieleden en vrienden hadden verloren, zich in Haarlem niet meer veilig. Verraders liepen ongestraft rond of kwamen er vanaf met een lichte straf. Teleurgesteld en verbitterd verlieten nogal wat Haarlemse joden de stad. Ze vertrokken naar andere plaatsen in Nederland of in het buitenland, meestal naar Israël.

Hier zie je een krantenbericht uit het Haarlem's Dagblad van 12 december 1945 over de langzame teruggave van joodse woningen in Haarlem.

Onderaan 'Verdieping' zie je een link naar een pagina waarop in kaart is gebracht welke huizen door wie in beslag zijn genomen.

Herkomst

Datering

12-12-1945

Collectie

Archief

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Haarlem's Dagblad

Link

https://nha.courant.nu/issue/HD/1945-12-12/edition/0/page/2

Verdieping

Gerelateerde thema's

Bevrijding

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen