023
Bron

In de zeventiende eeuw speelden veel kinderen op straat. Adriaen van de Venne maakte in 1625 een plaat waarop veel kinderspelen uit die tijd zijn afgebeeld. Het plein is het Abdijplein in Middelburg, maar dezelfde spelletjes werden ook in Haarlem gedaan. Je ziet onder andere: hoepelen, steltlopen, bellenblazen, koppeltje duikelen, blindemannetje, hobbelpaard-rijden, spelen met molentjes, knikkeren en tollen.

Veel speelgoed is alleen bedoeld voor jongens of meisjes. Op portretten zie je meisjes vaak met poppen en poppengoed; jongens zie je met bijvoorbeeld stokpaarden, kolfstokken en speelgoed-wapens. Jonge kinderen zie je vaak met een rammelaar.

In beerputten wordt soms kinderspeelgoed teruggevonden. Zo is er in een beerput aan de Jacobijnestraat een knikkerbeerput/Wiki-pagina's/Toegevoegd/Knikker.html"> gevonden, terwijl aan de Antoniestraat een werpkoot is gevonden die kennelijk bij een spel hoorde.

Herkomst

Maker

Adriaen van de Venne

Datering

1619

Collectie

Beeld

Organisatie

Zeeuws Archief

Nummer

Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II, nr 494

Link

https://www.zeeuwsarchief.nl/onderzoek-het-zelf/archief/?mivast=239&miadt=239&mizig=261&miview=gal1&milang=nl&micols=3&mizk_alle=kinderspelen

Alle bronnen